Vypracované otázky ke zkoušce z předmětu Chov hospodářských zvířat 3
Popis:
1. VÝZNAM CHOVU HZ
SPOLEČENSKÝ VÝZNAM CHOVU A PRODUKCE HZ
- 3 základní funkce:
• produkční
• sociální
• ekologická
PRODUKČNÍ FUNKCE
- produkce potravin pro obyvatelstvo
- soběstačnost v produkci - co se vyrobí, to se spotřebuje (pouze v produkci mléka a hovězího masa)
- import a export potravin:
• dovoz - Německo, Polsko, Nizozemí, Slovensko (vepřové, drůbeží, jehněčí, vejce)
• vývoz - Slovensko, mléko do Německa, Polsko
SOCIÁLNÍ FUNKCE
- zaměstnanost obyvatelstva
- vývoj zaměstnanosti v zemědělství
- sociální otázky života na venkově (obnova venkova)
- státní podpora je do zemědělství kolem 1/3 podpory v EU
EKOLOGICKÁ FUNKCE
- údržba a tvorba krajiny
- obnova krajiny
- využívání okrajových a méně produkčních oblastí
- zemědělství spolu se změnami klimatu nejvíce přispívá ke globálním změnám podmínek pro biologickou rozmanitost
Klíčová slova:
chov zvířat
hospodářská zvířata
potravinářská produkce
jatečná hodnota
plemena
ustájení
Obsah:
- 1. Význam chovu hz 3
2. Domestikace zvířat, domestikační změny 5
3. Zootechnická taxonomie 8
4. Užitkové typy hz 12
5. Genové rezervy 13
6. Topografie hz 14
7. Všeobecné požadavky na exteriér zvířat 15
8. Objektivní metody hodnocení exteriéru 16
9. Subjektivní metody hodnocení exteriéru 17
10. Způsoby označování zvířat 18
11. Konstituce - složky, typy 19
12. Kondice zvířat - typy, kondiční skóre 21
13. Ranost a dlouhověkost 22
14. Hodnocení plodnosti samců a samic 23
15. Techniky plemenitby používané v chovu zvířat 24
16. Délka gravidity, příznaky blížícího se porodu, poporodní ošetření mláďat 25
17. Kastrace zvířat a její hospodářský význam 28
18. Ontogeneze růstu 29
19. Pohlavní, chovatelská, tělesná dospělost zvířat, produkční věk 32
20. Hodnocení růstu, růstové křivky, alometrie růstu 33
21. Biologické předpoklady zvířat k produkci masa 35
22. Výkrmnost, jatečná zralost 36
23. Vykrmenost - hodnocení u živých zvířat a na jatečných tělech 37
24. Jatečná hodnota - hodnocení a význam 38
25. Skladba jatečného těla, principy hodnocení jeho kvality 39
26. Faktory ovlivňující kvalitu masa 40
27. Vývojová stádia mléčné žlázy 42
28. Typy a složení mléka 43
29. Dojnost, dojivost, dojitelnost, mléčnost, mezidobí, laktace, období zaprahnutí, stání na sucho 44
30. Určování kvality mléka - hodnotící kritéria 45
31. Mléčné kvóty, zpeněžování mléka, mléčné automaty 47
32. Význam produkce vajec, složení vejce 48
33. Tvorba vejce, vnitřní a vnější faktory ovlivňující produkci 51
34. Charakteristika snášky, snáškový cyklus, snáška jednotlivých druhů drůbeže 53
35. Farmářské desatero - zásady prodeje potravin žp na farmářských trzích 55
36. Význam etologie v chovu zvířat, adaptabilita, habitace, formy učení 56
37. Welfare v chovu hz 57
38. Faktory ovlivňující pohodu zvířat 58
39. Požadavky na přepravu zvířat 59
40. Význam plemenářské práce a šlechtění v chovu zvířat 61
41. Základní principy uplatňované při šlechtění zvířat 62
42. Kontrola užitkovosti 63
43. Plemenná hodnota 64
44. Selekce zvířat 65
45. Metody plemenitby 66
46. Plemena dojeného skotu chovaná v čr 68
47. Masná plemena skotu chovaná v čr 70
48. Mléčná užitkovost skotu - biologické a chovatelské faktory 73
49. Masná užitkovost skotu - biologické a chovatelské faktory 75
50. Zásady chovu krav s tržní produkcí mléka - technologie ustájení, krmení 77
51. Technologie a systémy dojení krav 82
52. Odchov telat a jalovic - biologické a chovatelské zásady a technologie 86
53. Zásady chovu krav bez tržní produkce mléka 88
54. Technologie používané v chovu krav bez tržní produkce mléka 89
55. Výkrm býků - biologické a chovatelské zásady a technologie 90
56. Hodnocení jatečných těl a zpeněžování jatečného skotu 92
57. Zásady zoohygieny a zdravotní problematika v chovu skotu 93
58. Masná plemena ovcí a koz 94
59. Mléčná plemena ovcí a koz 96
60. Užitkové typy ovcí a koz 97
61. Výkrm jehňat a kůzlat 99
62. Technika odchovu jehňat a kůzlat 100
63. Ustájení a chovná zařízení ovcí a koz 101
64. Využití vedlejších produktů v chovu ovcí a koz 102
65. Zásady zoohygieny a zdravotní problematika v chovu ovcí a koz 103
66. Plemena prasat chovaná v čr 104
67. Hodnocení kvality a zpeněžování jatečných prasat 106
68. Systémy odchovu selat - uplatňovaná technika a technologie 108
69. Systémy výkrmu prasat - technika a technologie 111
70. Systémy chovu prasnic - technika a technologie 113
71. Hybridizační program v chovu prasat 116
72. Zoohygienické zásady a zdravotní problematika v chovu prasat 120
73. Plemena a hybridi slepic nosného užitkového typu 121
74. Plemena a hybridi slepic masného užitkového typu 123
75. Plemena a hybridi krůt, kachen a hus chovaných v čr 124
76. Zoohygienické požadavky v chovu drůbeže a zdravotní problematika 126
77. Odchov kuřat, krůťat, kachňat, housat - hlavní zásady 127
78. Produkce konzumních vajec 128
79. Produkce násadových vajec 130
80. Líhnutí drůbeže - délka inkubace, líhnutí v předlíhni a dolíhni, sexování drůbeže 131
81. Výkrm krůt - chovatelské požadavky a technologie 133
82. Výkrm kachen - chovatelské požadavky a technologie 134
83. Výkrm hus - chovatelské požadavky a technologie 135
84. Výkrm kuřat - chovatelské požadavky a technologie 136
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.