Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky ke zkoušce z předmětu Chov hospodářských zvířat 3

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
5 x
Velikost
0,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
11710
Poslední úprava
12.03.2018
Zobrazeno
1 843 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. VÝZNAM CHOVU HZ

SPOLEČENSKÝ VÝZNAM CHOVU A PRODUKCE HZ

- 3 základní funkce:
• produkční
• sociální
• ekologická

PRODUKČNÍ FUNKCE
- produkce potravin pro obyvatelstvo
- soběstačnost v produkci - co se vyrobí, to se spotřebuje (pouze v produkci mléka a hovězího masa)
- import a export potravin:
• dovoz - Německo, Polsko, Nizozemí, Slovensko (vepřové, drůbeží, jehněčí, vejce)
• vývoz - Slovensko, mléko do Německa, Polsko

SOCIÁLNÍ FUNKCE
- zaměstnanost obyvatelstva
- vývoj zaměstnanosti v zemědělství
- sociální otázky života na venkově (obnova venkova)
- státní podpora je do zemědělství kolem 1/3 podpory v EU

EKOLOGICKÁ FUNKCE
- údržba a tvorba krajiny
- obnova krajiny
- využívání okrajových a méně produkčních oblastí
- zemědělství spolu se změnami klimatu nejvíce přispívá ke globálním změnám podmínek pro biologickou rozmanitost

Klíčová slova:

chov zvířat

hospodářská zvířata

potravinářská produkce

jatečná hodnota

plemena

ustájení



Obsah:
  • 1. Význam chovu hz 3
    2. Domestikace zvířat, domestikační změny 5
    3. Zootechnická taxonomie 8
    4. Užitkové typy hz 12
    5. Genové rezervy 13
    6. Topografie hz 14
    7. Všeobecné požadavky na exteriér zvířat 15
    8. Objektivní metody hodnocení exteriéru 16
    9. Subjektivní metody hodnocení exteriéru 17
    10. Způsoby označování zvířat 18
    11. Konstituce - složky, typy 19
    12. Kondice zvířat - typy, kondiční skóre 21
    13. Ranost a dlouhověkost 22
    14. Hodnocení plodnosti samců a samic 23
    15. Techniky plemenitby používané v chovu zvířat 24
    16. Délka gravidity, příznaky blížícího se porodu, poporodní ošetření mláďat 25
    17. Kastrace zvířat a její hospodářský význam 28
    18. Ontogeneze růstu 29
    19. Pohlavní, chovatelská, tělesná dospělost zvířat, produkční věk 32
    20. Hodnocení růstu, růstové křivky, alometrie růstu 33
    21. Biologické předpoklady zvířat k produkci masa 35
    22. Výkrmnost, jatečná zralost 36
    23. Vykrmenost - hodnocení u živých zvířat a na jatečných tělech 37
    24. Jatečná hodnota - hodnocení a význam 38
    25. Skladba jatečného těla, principy hodnocení jeho kvality 39
    26. Faktory ovlivňující kvalitu masa 40
    27. Vývojová stádia mléčné žlázy 42
    28. Typy a složení mléka 43
    29. Dojnost, dojivost, dojitelnost, mléčnost, mezidobí, laktace, období zaprahnutí, stání na sucho 44
    30. Určování kvality mléka - hodnotící kritéria 45
    31. Mléčné kvóty, zpeněžování mléka, mléčné automaty 47
    32. Význam produkce vajec, složení vejce 48
    33. Tvorba vejce, vnitřní a vnější faktory ovlivňující produkci 51
    34. Charakteristika snášky, snáškový cyklus, snáška jednotlivých druhů drůbeže 53
    35. Farmářské desatero - zásady prodeje potravin žp na farmářských trzích 55
    36. Význam etologie v chovu zvířat, adaptabilita, habitace, formy učení 56
    37. Welfare v chovu hz 57
    38. Faktory ovlivňující pohodu zvířat 58
    39. Požadavky na přepravu zvířat 59
    40. Význam plemenářské práce a šlechtění v chovu zvířat 61
    41. Základní principy uplatňované při šlechtění zvířat 62
    42. Kontrola užitkovosti 63
    43. Plemenná hodnota 64
    44. Selekce zvířat 65
    45. Metody plemenitby 66
    46. Plemena dojeného skotu chovaná v čr 68
    47. Masná plemena skotu chovaná v čr 70
    48. Mléčná užitkovost skotu - biologické a chovatelské faktory 73
    49. Masná užitkovost skotu - biologické a chovatelské faktory 75
    50. Zásady chovu krav s tržní produkcí mléka - technologie ustájení, krmení 77
    51. Technologie a systémy dojení krav 82
    52. Odchov telat a jalovic - biologické a chovatelské zásady a technologie 86
    53. Zásady chovu krav bez tržní produkce mléka 88
    54. Technologie používané v chovu krav bez tržní produkce mléka 89
    55. Výkrm býků - biologické a chovatelské zásady a technologie 90
    56. Hodnocení jatečných těl a zpeněžování jatečného skotu 92
    57. Zásady zoohygieny a zdravotní problematika v chovu skotu 93
    58. Masná plemena ovcí a koz 94
    59. Mléčná plemena ovcí a koz 96
    60. Užitkové typy ovcí a koz 97
    61. Výkrm jehňat a kůzlat 99
    62. Technika odchovu jehňat a kůzlat 100
    63. Ustájení a chovná zařízení ovcí a koz 101
    64. Využití vedlejších produktů v chovu ovcí a koz 102
    65. Zásady zoohygieny a zdravotní problematika v chovu ovcí a koz 103
    66. Plemena prasat chovaná v čr 104
    67. Hodnocení kvality a zpeněžování jatečných prasat 106
    68. Systémy odchovu selat - uplatňovaná technika a technologie 108
    69. Systémy výkrmu prasat - technika a technologie 111
    70. Systémy chovu prasnic - technika a technologie 113
    71. Hybridizační program v chovu prasat 116
    72. Zoohygienické zásady a zdravotní problematika v chovu prasat 120
    73. Plemena a hybridi slepic nosného užitkového typu 121
    74. Plemena a hybridi slepic masného užitkového typu 123
    75. Plemena a hybridi krůt, kachen a hus chovaných v čr 124
    76. Zoohygienické požadavky v chovu drůbeže a zdravotní problematika 126
    77. Odchov kuřat, krůťat, kachňat, housat - hlavní zásady 127
    78. Produkce konzumních vajec 128
    79. Produkce násadových vajec 130
    80. Líhnutí drůbeže - délka inkubace, líhnutí v předlíhni a dolíhni, sexování drůbeže 131
    81. Výkrm krůt - chovatelské požadavky a technologie 133
    82. Výkrm kachen - chovatelské požadavky a technologie 134
    83. Výkrm hus - chovatelské požadavky a technologie 135
    84. Výkrm kuřat - chovatelské požadavky a technologie 136
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše