Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Vypracované otázky - Výživa člověka

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
1 x
Velikost
4,5 MB
Jazyk
český
ID projektu
5497
Poslední úprava
07.04.2015
Zobrazeno
1 626 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1) Antropometrické ukazatele
- index tělesné hmotnosti = BMI
- index centrální obezity = WHR
- obvod pasu (cm)
- tělesná délka ( do 2 let), pata -> temeno, bodymetr
- tělesná hmotnost
- tělesná výška - růstové křivky
- frontookcipitální obvod hlavy
- tloušťka kožní řasy - kaliper
- střední obvod svalstva paže -> SOSP= SOP-3,14xKŘT (cm)
- množství tělesného tuku

2) Posouzení hmotnosti dle BMI
- norma 18,5 - 24,9 kg/m2
- nadváha 25 - 29,9 kg/m2
- obezita 30-39,5 (1.st. 30-34,9, 2.st. 35-39,9)
- morbidní obezita ↑ 40
- ideální tělesná hmotnost BMI= 22kg/m2
- od 18 let - zohlednění složení těla

3) Anatomická stavba trávicího ústrojí člověka
Dutina ústní -> hltan -> jícen -> žaludek-> duodenum-> jejunum-> ileum-> ceacum-> colon ascendent->colon transversum-> colon descendent -> colon sigmoideum -> rektum (M. sprinter ani externuj)
- hepar, vesica fellea, pankreas

4) Anatomická stavba stěny trávicí trubice
1) seróza
2) podélná svalovina- longitudální
3) plexus myentericus auerbachi
4) kruhová svalovina - cirkulární
5) plexus submuccosus Meisneri
6) podslizniční svalovina
7) mukóza - sliznice

Klíčová slova:

výživa člověka

katabolismus

riboflavin

příjem

organismus



Obsah:
  • 1) Antropometrické ukazatele
    2) Posouzení hmotnosti dle BMI
    3) Anatomická stavba trávicího ústrojí člověka
    4) Anatomická stavba stěny trávicí trubice
    5) Nervová regulace činnosti GITU
    6) Humorální regulace
    7) Hormony řídící činnost GITU
    1) Fce slin
    9) Sekreční činnost žaludku
    10) Význam HCL
    11) Enzymy pankreatické šťávy
    12) Význam solí žlučových kyselin
    13) Enzymy střevní šťávy
    14) Denní produkce slin, žaludeční šťávy, střevní a pankreatické šťávy
    15) Mechanizmy vstřebávání
    16) Vstřebávání lipidů
    17) Vstřebávání vápníku, faktory ovlivnění
    18) Vstřebávání železa
    19) Regulace příjmu potravy
    20) Regulace příjmu tekutin
    21) Které faktory ovlivňují příjem živin, vitamínů a min.l.
    22) Jak získává org. energii
    23) Glykolýza a její energetický výtěžek ( viz státnicové otázky)
    24) Beta oxidace MK ( viz státnicové otázky)
    25) Cyklus trikarboxylových kyselin (CC) a jeho energetický výtěžek (viz stát.ot)
    26) Spřažení CC, dýchacího řetězce a oxidační fosforylace
    27) Vysvětlete rozdíl mezi přímou a nepřímou kalorimetrii
    28) Nepřímá kalorimetrie: hodnoty nutné pro zjištění množství vybrané energie
    29) Hodnoty metabolizovatelné energie živin a alkoholu
    30) Výpočet účinnosti využití energie na tvorbu ATP z glukózy
    ...
    ...
    ...
    93) Fce sodíku, draslíku, chloru v organizmu člověka
    94) Srovnání potřeby a příjmu sodíku a draslíku
    95) Řízení plasmatické hladiny vápníku
    96) Funkce vápníku, projevy nedostatku
    97) Regulace plasmatické hladiny fosforu
    98) Fce hořčíku, projevy nedostatku
    99) Doporučený denní příjem vápníku, fosforu a hořčíku
    100) Významné potravinové zdroje vápníku, hořčíku a fosforu
    101) Fce fluoru
    102) Fluor: doporučení příjmu, projevy nadměrného příjmu
    103) Fce železa
    104) Trávení, vstřebávání, biologická využitelnost železa
    105)Odvození doporučeného příjmu železa
    106) Posouzení stavu zásobení organismu železem
    107) Projevy nedostatku železa
    108) Vhodné dietární zdroje železa
    109) Fce zinku v organismu člověka
    110) Zinek: doporučení příjmu , projevy nedostatku, potravinové zdroje
    111) Jod: metabolismus ve štítné žláze;hormony štítné žlázy obsahující jod
    112) Funkce jodu
    113) Látky negativně ovlivňující využitelnost a metabolismus jodu
    114) Jod:doporučení příjmu, posouzení stupně zásobení organismu,potravinové zdroje
    115) Projevy nedostatku jodu
    116) Fce selenu v organismu člověka
    117) Selen: doporučení příjmu, projevy nedostatku, potravinové zdroje
    118) Fce mědi v organizmu člověka
    119) Měď: potřeba, projevy nedostatku, potravinové zdroje
    120) Mangan:fce, potřeba, projevy nedostatku, potravinové zdroje
    121) Molybden: fce, potřeba, potravinové zdroje
    122) Chrom: fce, potřeba, projevy nedostatku, potravinové zdroje
    123) Potravinové pyramidy, základní výživová doporučení
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše