Popis:
1) Antropometrické ukazatele
- index tělesné hmotnosti = BMI
- index centrální obezity = WHR
- obvod pasu (cm)
- tělesná délka ( do 2 let), pata -> temeno, bodymetr
- tělesná hmotnost
- tělesná výška - růstové křivky
- frontookcipitální obvod hlavy
- tloušťka kožní řasy - kaliper
- střední obvod svalstva paže -> SOSP= SOP-3,14xKŘT (cm)
- množství tělesného tuku
2) Posouzení hmotnosti dle BMI
- norma 18,5 - 24,9 kg/m2
- nadváha 25 - 29,9 kg/m2
- obezita 30-39,5 (1.st. 30-34,9, 2.st. 35-39,9)
- morbidní obezita ↑ 40
- ideální tělesná hmotnost BMI= 22kg/m2
- od 18 let - zohlednění složení těla
3) Anatomická stavba trávicího ústrojí člověka
Dutina ústní -> hltan -> jícen -> žaludek-> duodenum-> jejunum-> ileum-> ceacum-> colon ascendent->colon transversum-> colon descendent -> colon sigmoideum -> rektum (M. sprinter ani externuj)
- hepar, vesica fellea, pankreas
4) Anatomická stavba stěny trávicí trubice
1) seróza
2) podélná svalovina- longitudální
3) plexus myentericus auerbachi
4) kruhová svalovina - cirkulární
5) plexus submuccosus Meisneri
6) podslizniční svalovina
7) mukóza - sliznice
Klíčová slova:
výživa člověka
katabolismus
riboflavin
příjem
organismus
Obsah:
- 1) Antropometrické ukazatele
2) Posouzení hmotnosti dle BMI
3) Anatomická stavba trávicího ústrojí člověka
4) Anatomická stavba stěny trávicí trubice
5) Nervová regulace činnosti GITU
6) Humorální regulace
7) Hormony řídící činnost GITU
1) Fce slin
9) Sekreční činnost žaludku
10) Význam HCL
11) Enzymy pankreatické šťávy
12) Význam solí žlučových kyselin
13) Enzymy střevní šťávy
14) Denní produkce slin, žaludeční šťávy, střevní a pankreatické šťávy
15) Mechanizmy vstřebávání
16) Vstřebávání lipidů
17) Vstřebávání vápníku, faktory ovlivnění
18) Vstřebávání železa
19) Regulace příjmu potravy
20) Regulace příjmu tekutin
21) Které faktory ovlivňují příjem živin, vitamínů a min.l.
22) Jak získává org. energii
23) Glykolýza a její energetický výtěžek ( viz státnicové otázky)
24) Beta oxidace MK ( viz státnicové otázky)
25) Cyklus trikarboxylových kyselin (CC) a jeho energetický výtěžek (viz stát.ot)
26) Spřažení CC, dýchacího řetězce a oxidační fosforylace
27) Vysvětlete rozdíl mezi přímou a nepřímou kalorimetrii
28) Nepřímá kalorimetrie: hodnoty nutné pro zjištění množství vybrané energie
29) Hodnoty metabolizovatelné energie živin a alkoholu
30) Výpočet účinnosti využití energie na tvorbu ATP z glukózy
...
...
...
93) Fce sodíku, draslíku, chloru v organizmu člověka
94) Srovnání potřeby a příjmu sodíku a draslíku
95) Řízení plasmatické hladiny vápníku
96) Funkce vápníku, projevy nedostatku
97) Regulace plasmatické hladiny fosforu
98) Fce hořčíku, projevy nedostatku
99) Doporučený denní příjem vápníku, fosforu a hořčíku
100) Významné potravinové zdroje vápníku, hořčíku a fosforu
101) Fce fluoru
102) Fluor: doporučení příjmu, projevy nadměrného příjmu
103) Fce železa
104) Trávení, vstřebávání, biologická využitelnost železa
105)Odvození doporučeného příjmu železa
106) Posouzení stavu zásobení organismu železem
107) Projevy nedostatku železa
108) Vhodné dietární zdroje železa
109) Fce zinku v organismu člověka
110) Zinek: doporučení příjmu , projevy nedostatku, potravinové zdroje
111) Jod: metabolismus ve štítné žláze;hormony štítné žlázy obsahující jod
112) Funkce jodu
113) Látky negativně ovlivňující využitelnost a metabolismus jodu
114) Jod:doporučení příjmu, posouzení stupně zásobení organismu,potravinové zdroje
115) Projevy nedostatku jodu
116) Fce selenu v organismu člověka
117) Selen: doporučení příjmu, projevy nedostatku, potravinové zdroje
118) Fce mědi v organizmu člověka
119) Měď: potřeba, projevy nedostatku, potravinové zdroje
120) Mangan:fce, potřeba, projevy nedostatku, potravinové zdroje
121) Molybden: fce, potřeba, potravinové zdroje
122) Chrom: fce, potřeba, projevy nedostatku, potravinové zdroje
123) Potravinové pyramidy, základní výživová doporučení