Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Vypracované zkouškové okruhy z Mikrobiologie

«»
Přípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stažené
0 x
Velikost
1,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
11713
Poslední úprava
12.03.2018
Zobrazeno
913 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
PROKARYOTNÍ BUŇKA
- prokaryotní buňky mají 2 skupiny živočichů:
• Archaea (archebakterie)
• Bacteria - bekterie, sinice
- přechod mezi viry a bakteriemi jsou chlamydie, mykoplasmy, rickettsie
- organismy jednobuněčné, autonomní
- průměrná velikost 1-8µm
- základní součásti buňky:
• buněčná stěna
• (cyto)plazmatická membrána
• cytoplazma
• jaderná hmota (nukleoid) bez membrány
• ribozómy
doplňkové útvary:
• pouzdro
• bičík
• fimbrie
• spory

Klíčová slova:

mikrobní buňky

mikroorganismy

enzymy

ekologie

mikroflóra

potravinářství

fermentace

respirace mikroorganismů



Obsah:
  • 1.prokaryotní a eukaryotní mikrobní buňky 2
    2. chemické složení mikrobní buňky 6
    3. genetika mikroorganismů 7
    4. Bakterie, aktinomycety, sinice, plísně a kvasinky - morfologie, cytologie, rozmnožování, výskyt a význam v přírodě, využití v potravinářském průmyslu 13
    5. viry 26
    6. mikrobiální enzymy 30
    7. Způsoby získávání energie u mikroorganismů 31
    8. Respirace mikroorganismů 33
    9. Fermentace - průběh a praktický význam v potravinářství (kvašení mléčné, propionové, máselné, ethanolové) 34
    10. Mikrobiální přeměny organických uhlíkatých a dusíkatých látek 36
    11. Ekologie mikroorganismů - vliv fyzikálně-chemických faktorů a jejich využití v boji proti mikrobům, vzájemné vztahy mezi mikroorganismy, vztahy mikroorganismy - rostliny (včetně symbios), mikroorganismy-živočichové 37
    12. způsoby konzervace potravin 44
    13. Mikroflóra základních složek životního prostředí (voda, vzduch, půda) 45
    14. PATogenní mikroorganismy 48
    15. Mikroflóra základních skupin potravin a pomocných látek v potravinářství 50
    16. úvod 52
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše