Vypracované zkouškové okruhy z Mikrobiologie
Popis:
PROKARYOTNÍ BUŇKA
- prokaryotní buňky mají 2 skupiny živočichů:
• Archaea (archebakterie)
• Bacteria - bekterie, sinice
- přechod mezi viry a bakteriemi jsou chlamydie, mykoplasmy, rickettsie
- organismy jednobuněčné, autonomní
- průměrná velikost 1-8µm
- základní součásti buňky:
• buněčná stěna
• (cyto)plazmatická membrána
• cytoplazma
• jaderná hmota (nukleoid) bez membrány
• ribozómy
doplňkové útvary:
• pouzdro
• bičík
• fimbrie
• spory
Klíčová slova:
mikrobní buňky
mikroorganismy
enzymy
ekologie
mikroflóra
potravinářství
fermentace
respirace mikroorganismů
Obsah:
- 1.prokaryotní a eukaryotní mikrobní buňky 2
2. chemické složení mikrobní buňky 6
3. genetika mikroorganismů 7
4. Bakterie, aktinomycety, sinice, plísně a kvasinky - morfologie, cytologie, rozmnožování, výskyt a význam v přírodě, využití v potravinářském průmyslu 13
5. viry 26
6. mikrobiální enzymy 30
7. Způsoby získávání energie u mikroorganismů 31
8. Respirace mikroorganismů 33
9. Fermentace - průběh a praktický význam v potravinářství (kvašení mléčné, propionové, máselné, ethanolové) 34
10. Mikrobiální přeměny organických uhlíkatých a dusíkatých látek 36
11. Ekologie mikroorganismů - vliv fyzikálně-chemických faktorů a jejich využití v boji proti mikrobům, vzájemné vztahy mezi mikroorganismy, vztahy mikroorganismy - rostliny (včetně symbios), mikroorganismy-živočichové 37
12. způsoby konzervace potravin 44
13. Mikroflóra základních složek životního prostředí (voda, vzduch, půda) 45
14. PATogenní mikroorganismy 48
15. Mikroflóra základních skupin potravin a pomocných látek v potravinářství 50
16. úvod 52
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.