Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované zkouškové okruhy z Organické chemie

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
4 x
Velikost
12,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
11708
Poslední úprava
12.03.2018
Zobrazeno
1 501 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ORGANICKÉ LÁTKY

- jsou tvořeny jen několika prvky - zpravidla C, O, H, N
- další významné prvky: halogeny, chalkogeny, kovy (př: S, P, Cl, Br)
- ostatní prvky: Li, Ti, Pb, Al
- Toxické prvky: Cd, Hg, Pb, As

CHEMICKÁ VAZBA

- silová interakce mezi atomy, která vede ke snížení energie soustavy a umožňuje vzniku molekul
- společné sdílení elektronů ve valenční vrstvě

PARAMETRY VAZBY
vazebná energie (kJ/mol) = energie, která se uvolní při vzniku určité chemické vazby
disociační energie (kJ/mol) = energie, kterou je třeba dodat na rozštěpení chemické vazby
délka chemické vazby (pm) = je vzdálenost mezi středy jader vázaných atomů
vaznost = číslo, které udává, kolik kovalentních vazeb s jinými atomy daný atom vytváří

- podmínky vzniku chemické vazby:
• atomy se musí k sobě přiblížit tak, aby se překryly jejich valenční elektrony
• elektrony v orbitalech atomů musí být uspořádány tak, aby =mohly vzniknout vazebné páry
• atomy musí mít dostatečnou energii pro vznik chemické vazby
• atomy musí mít vhodnou prostorovou orientaci pro vznik chemické vazby

Klíčová slova:

chemická vazba

ethery

ketony

karboxylové kyseliny

alkoholy

polymery

organická reakce



Obsah:
  • 1. Úvod + chemická vazba
    2. Mechanismus organické reakce
    3. Alkany
    4 . Alkeny
    5 . Alkyny
    6. Areny (aromatické uhlovodíky)
    7.Deriváty uhlovodíků
    8. Alkoholy
    9. Fenoly
    10. Ethery
    11. Aminy
    12. Organické sloučeniny síry
    15. Polymery - vznik, příklady
    16. Polykondenzáty, polyadukty - vznik, příklady
    Část b
    1. Karbonylové sloučeniny
    2. Aldehydy
    3. Ketony
    4. Karboxylové kyseliny
    4. Monokarboxylové kyseliny - alifatické
    5. Di a trikarboxylové kyseliny
    Dikarboxylové kyseliny
    6. Funkční deriváty karboxylových kyseliny
    7. Estery
    8.Amidy
    9. Substituční deriváty karboxylových kyselin - hydroxykyseliny, laktony, oxokyseliny
    10. Substituční deriváty karboxylových kyselin - aminokyseliny, laktamy
    13. Deriváty kyseliny uhličité
    16. Biologicky významné aminokyseliny
    1. Obecná charakteristika sacharidů
    3. Disacharidy
    4. Polysacharidy
    5. Deriváty sacharidů (mimo redoxních)
    6. Redukce sacharidů
    7. Oxidace sacharidů
    8. Kvalitativní reakce sacharidů (barevné a redoxní)
    9. Kvantitativní reakce sacharidů (stanovení redukujících sacharidů)
    10. Jednoduché lipidy
    11. Složené lipidy
    12. Stanovení základních parametrů lipidů (čk, čz, če)
    13. Terpeny
    14. Třísloviny
    15. Stanovení aminokyselin (titračně, spektrofotometricky)
    16. Přírodní makromolekulární látky
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše