Popis:
ORGANICKÉ LÁTKY
- jsou tvořeny jen několika prvky - zpravidla C, O, H, N
- další významné prvky: halogeny, chalkogeny, kovy (př: S, P, Cl, Br)
- ostatní prvky: Li, Ti, Pb, Al
- Toxické prvky: Cd, Hg, Pb, As
CHEMICKÁ VAZBA
- silová interakce mezi atomy, která vede ke snížení energie soustavy a umožňuje vzniku molekul
- společné sdílení elektronů ve valenční vrstvě
PARAMETRY VAZBY
• vazebná energie (kJ/mol) = energie, která se uvolní při vzniku určité chemické vazby
• disociační energie (kJ/mol) = energie, kterou je třeba dodat na rozštěpení chemické vazby
• délka chemické vazby (pm) = je vzdálenost mezi středy jader vázaných atomů
• vaznost = číslo, které udává, kolik kovalentních vazeb s jinými atomy daný atom vytváří
- podmínky vzniku chemické vazby:
• atomy se musí k sobě přiblížit tak, aby se překryly jejich valenční elektrony
• elektrony v orbitalech atomů musí být uspořádány tak, aby =mohly vzniknout vazebné páry
• atomy musí mít dostatečnou energii pro vznik chemické vazby
• atomy musí mít vhodnou prostorovou orientaci pro vznik chemické vazby
Klíčová slova:
chemická vazba
ethery
ketony
karboxylové kyseliny
alkoholy
polymery
organická reakce
Obsah:
- 1. Úvod + chemická vazba
2. Mechanismus organické reakce
3. Alkany
4 . Alkeny
5 . Alkyny
6. Areny (aromatické uhlovodíky)
7.Deriváty uhlovodíků
8. Alkoholy
9. Fenoly
10. Ethery
11. Aminy
12. Organické sloučeniny síry
15. Polymery - vznik, příklady
16. Polykondenzáty, polyadukty - vznik, příklady
Část b
1. Karbonylové sloučeniny
2. Aldehydy
3. Ketony
4. Karboxylové kyseliny
4. Monokarboxylové kyseliny - alifatické
5. Di a trikarboxylové kyseliny
Dikarboxylové kyseliny
6. Funkční deriváty karboxylových kyseliny
7. Estery
8.Amidy
9. Substituční deriváty karboxylových kyselin - hydroxykyseliny, laktony, oxokyseliny
10. Substituční deriváty karboxylových kyselin - aminokyseliny, laktamy
13. Deriváty kyseliny uhličité
16. Biologicky významné aminokyseliny
1. Obecná charakteristika sacharidů
3. Disacharidy
4. Polysacharidy
5. Deriváty sacharidů (mimo redoxních)
6. Redukce sacharidů
7. Oxidace sacharidů
8. Kvalitativní reakce sacharidů (barevné a redoxní)
9. Kvantitativní reakce sacharidů (stanovení redukujících sacharidů)
10. Jednoduché lipidy
11. Složené lipidy
12. Stanovení základních parametrů lipidů (čk, čz, če)
13. Terpeny
14. Třísloviny
15. Stanovení aminokyselin (titračně, spektrofotometricky)
16. Přírodní makromolekulární látky