Popis:
1. STAVBA ORGANICKÝCH LÁTEK (C, O, H, N, S, P, HALOGENY), CHARAKTER VAZEB, VAZEBNÁ ENERGIE, DÉLKA VAZBY
ORGANICKÉ LÁTKY
- jsou tvořeny jen několika prvky - zpravidla C, O, H, N, plus někdy S, P, halogeny
- řada látek má shodné zastoupení prvků ale rozdílnou stavbu
- je nutné znát jakým způsobem jsou prvky ve sloučenině vázány
VODÍK - HYDROGENIUM - 1H
VLASTNOSTI
- lehký, bezbarvý plyn, bez zápachu
- prakticky nerozpustný ve vodě
- přírodní vodík je směsí 3 izotopů:
• lehký vodík - 11H - protium
• těžký vodík - 12H - deuterium
• 13H - tritium
- atom je tvořen 1 protonem a 1 elektronem
- atom tvoří ztrátou elektronu ion H+, který je tvořen 1 protonem - H → H+ + e-
- H+ vodíkový kation, H- hydridový anion, H3O+ oxoniový ion
- molekuly H2 jsou tvořeny čistě kovalentní vazbou
- elektronegativita 2,1
Klíčová slova:
organické látky
alkoholy
fenoly
aldehydy
karboxylové kyseliny
deriváty
molekuly
Obsah:
- Část a 3
1. Stavba organických látek (c, o, h, n, s, p, halogeny), charakter vazeb, vazebná energie, délka vazby 3
2. Prostorové uspořádání molekul, isomerie, konformace, optická isomerie látek 12
3. Mechanismus průběhu reakce z hlediska substrátu a reagentu 15
4. Alkany 21
5. Alkeny 25
6. Alkyny 29
7. Aromatické uhlovodíky 31
8. Alkoholy 37
9. Fenoly 41
10. Ethery 45
11. Aminy 48
12. Organické sloučeniny síry 53
13. Heterocykly obsahující dusík, base nukleových kyselin 55
14. Heterocykly obsahující kyslík 59
15. Polymery - vznik, příklady 61
16. Polykondenzáty, polyadukty - vznik, příklady 63
Část b 65
1. Aldehydy 65
2. Ketony 71
3. Karboxylové kyseliny 74
4. Monokarboxylové kyseliny 80
5. Di a trikarboxylové kyseliny 82
6. Deriváty karboxylových kyseliny 84
7. Funkční deriváty karboxylových kyselin - estery 86
8. Funkční deriváty karboxylových kyselin - amidy 88
9. Substituční deriváty karboxylových kyselin - hydroxykyseliny, laktony, oxokyseliny 92
10. Substituční deriváty karboxylových kyselin - aminokyseliny, laktamy 98
11. Reakce aminokyselin 101
12. Peptidická vazba - vznik, prostorové uspořádání, peptidy 106
13. Deriváty kyseliny uhličité 106
14. Charakter a vlastnosti etherové, esterové, poloacetalové a laktonové vazby 111
15. Oxidace a redukce organických látek 113
16. Biologicky významné aminokyseliny 115
Část c 117
1. Obecná charakteristika sacharidů 117
2. Aldosy, ketosy 118
3. Disacharidy 123
4. Polysacharidy 127
5. Deriváty sacharidů (mimo redoxních) 132
6. Redukce sacharidů 136
7. Oxidace sacharidů 137
8. Kvalitativní reakce sacharidů (barevné a redoxní) 140
9. Kvantitativní reakce sacharidů (stanovení redukujících sacharidů) 141
10. Jednoduché lipidy 142
11. Složené lipidy 146
12. Stanovení základních parametrů lipidů (čk, čz, če) 151
13. Alkaloidy 152
14. Kvalitativní reakce bílkovin (aminokyselin) 158
15. Stanovení aminokyselin (titračně, spektrofotometricky) 159
16. Přírodní makromolekulární látky 160