Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované zkouškové okruhy z předmětu Organická chemie

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
0 x
Velikost
13,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
11709
Poslední úprava
12.03.2018
Zobrazeno
1 021 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. STAVBA ORGANICKÝCH LÁTEK (C, O, H, N, S, P, HALOGENY), CHARAKTER VAZEB, VAZEBNÁ ENERGIE, DÉLKA VAZBY

ORGANICKÉ LÁTKY

- jsou tvořeny jen několika prvky - zpravidla C, O, H, N, plus někdy S, P, halogeny
- řada látek má shodné zastoupení prvků ale rozdílnou stavbu
- je nutné znát jakým způsobem jsou prvky ve sloučenině vázány

VODÍK - HYDROGENIUM - 1H

VLASTNOSTI
- lehký, bezbarvý plyn, bez zápachu
- prakticky nerozpustný ve vodě
- přírodní vodík je směsí 3 izotopů:
• lehký vodík - 11H - protium
• těžký vodík - 12H - deuterium
• 13H - tritium
- atom je tvořen 1 protonem a 1 elektronem
- atom tvoří ztrátou elektronu ion H+, který je tvořen 1 protonem - H → H+ + e-
- H+ vodíkový kation, H- hydridový anion, H3O+ oxoniový ion
- molekuly H2 jsou tvořeny čistě kovalentní vazbou
- elektronegativita 2,1

Klíčová slova:

organické látky

alkoholy

fenoly

aldehydy

karboxylové kyseliny

deriváty

molekuly



Obsah:
  • Část a 3
    1. Stavba organických látek (c, o, h, n, s, p, halogeny), charakter vazeb, vazebná energie, délka vazby 3
    2. Prostorové uspořádání molekul, isomerie, konformace, optická isomerie látek 12
    3. Mechanismus průběhu reakce z hlediska substrátu a reagentu 15
    4. Alkany 21
    5. Alkeny 25
    6. Alkyny 29
    7. Aromatické uhlovodíky 31
    8. Alkoholy 37
    9. Fenoly 41
    10. Ethery 45
    11. Aminy 48
    12. Organické sloučeniny síry 53
    13. Heterocykly obsahující dusík, base nukleových kyselin 55
    14. Heterocykly obsahující kyslík 59
    15. Polymery - vznik, příklady 61
    16. Polykondenzáty, polyadukty - vznik, příklady 63

    Část b 65
    1. Aldehydy 65
    2. Ketony 71
    3. Karboxylové kyseliny 74
    4. Monokarboxylové kyseliny 80
    5. Di a trikarboxylové kyseliny 82
    6. Deriváty karboxylových kyseliny 84
    7. Funkční deriváty karboxylových kyselin - estery 86
    8. Funkční deriváty karboxylových kyselin - amidy 88
    9. Substituční deriváty karboxylových kyselin - hydroxykyseliny, laktony, oxokyseliny 92
    10. Substituční deriváty karboxylových kyselin - aminokyseliny, laktamy 98
    11. Reakce aminokyselin 101
    12. Peptidická vazba - vznik, prostorové uspořádání, peptidy 106
    13. Deriváty kyseliny uhličité 106
    14. Charakter a vlastnosti etherové, esterové, poloacetalové a laktonové vazby 111
    15. Oxidace a redukce organických látek 113
    16. Biologicky významné aminokyseliny 115

    Část c 117
    1. Obecná charakteristika sacharidů 117
    2. Aldosy, ketosy 118
    3. Disacharidy 123
    4. Polysacharidy 127
    5. Deriváty sacharidů (mimo redoxních) 132
    6. Redukce sacharidů 136
    7. Oxidace sacharidů 137
    8. Kvalitativní reakce sacharidů (barevné a redoxní) 140
    9. Kvantitativní reakce sacharidů (stanovení redukujících sacharidů) 141
    10. Jednoduché lipidy 142
    11. Složené lipidy 146
    12. Stanovení základních parametrů lipidů (čk, čz, če) 151
    13. Alkaloidy 152
    14. Kvalitativní reakce bílkovin (aminokyselin) 158
    15. Stanovení aminokyselin (titračně, spektrofotometricky) 159
    16. Přírodní makromolekulární látky 160
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše