Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované zkouškové otázky z Mikrobiologie

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
1 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
11712
Poslední úprava
12.03.2018
Zobrazeno
993 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
PROKARYOTNÍ BUŇKA

- bakterie, sinice, aktinomycety
- organismy jednobuněčné, autonomní
- průměrná velikost 1-8µm
- základní součásti buňky:
• buněčná stěna
• (cyto)plazmatická membrána
• cytoplazma
• jaderná hmota (nukleoid) bez membrány
• ribozómy

BUNĚČNÁ STĚNA
- obalová, ochranná vrstva
- elastická, smáčivá, záporný elektrostatický náboj
- pórovitá (velikost kolem 100 anxtrémů)
- chemické složení - peptidoglykan (heteropolysacharid)
- peptidoglykan (murein, mukopeptid):
• N-acetylglukozamin (G)
• kyselina N-acetylmuramová (M)
- 2 základní typy:
• G+ - několik vrstev peptidoglykanu + kyselina teichoová
- Streptokoky, Stafylokoky, Bacillus cereus,…
• G- - 1 vrstva peptidoglykanu, na něm vrstva lipidů a BK s pyly (výběžky)
- periplazmový prostor - celá řada enzymů, které bakterie využívají ke katalýze rozkladu různých organických látek na jednodušší (permeázy)
- Salmonella, E.Coli, Pseudomonas,…
- Gramovo barvení - KLAF (VLAS)

Klíčová slova:

mikrobní buňka

mikroorganismy

enzymy

fermentace

konzervace potravin

mikroflóra

potravinářství



Obsah:
  • 1. Stavba prokaryotní a eukaryotní mikrobní buňky 2
    2. chemické složení mikrobní buňky 6
    3. genetika mikroorganismů 7
    4. Bakterie, aktinomycety, sinice, plísně a kvasinky - morfologie, cytologie, rozmnožování, výskyt a význam v přírodě, využití v potravinářském průmyslu 13
    5. viry 26
    6. mikrobiální enzymy 30
    7. Způsoby získávání energie u mikroorganismů 31
    8. Respirace mikroorganismů 33
    9. Fermentace - průběh a praktický význam v potravinářství ( kvašení mléčné, propionové, máselné, ethanolové) 34
    10. Mikrobiální přeměny organických uhlíkatých a dusíkatých látek 36
    11. Ekologie mikroorganismů - vliv fyzikálně-chemických faktorů a jejich využití v boji proti mikrobům, vzájemné vztahy mezi mikroorganismy, vztahy mikroorganismy - rostliny (včetně symbios), mikroorganismy-živočichové 37
    12. způsoby konzervace potravin 44
    13. Mikroflóra základních složek životního prostředí (voda, vzduch, půda) 45
    14. PATogenní mikroorganismy 48
    15. Mikroflóra základních skupin potravin a pomocných látek v potravinářství 50
    16. úvod 52
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše