Popis:
1. Charakteristika technického úseku hotelu a postavení úseku ve vztahu k celému provozu hotelu
Technický úsek je nejdůležitějším, klíčovým úsekem každého provozu. Poskytuje technické zázemí hotelu, je to část, o které se nejméně mluví a která je nejméně vidět a o jejíž existenci se dozvídáme teprve ve chvíli, kdy se objeví někde porucha.
Zahrnuje:
bezpečnost práce
požární ochranu
housekeeping
stavební technik
řidiči, ochranka
kotelna, strojovna, klimatizační zařízení, prádelna, garáže, parkoviště, údržbářské dílny
Postavení technického úseku z hlediska ekonomického-je nákladovým střediskem hotelu
Postavení TÚ z hlediska obchodního-je tvůrce prostředí a dojmů pro hosty
2. Poslání a hlavní úkoly technického úseku, specifikace činností technického úseku, jeho kompetence a odpovědnosti
Bezporuchový provoz hotelu je závislý na bezvadném fungování dodávek energií všeho druhu, na bezporuchovém chodu strojů a zařízení a na dodávce a odvodu vody. To vše zajišťuje technický úsek.
Kompetence technického úseku:
zajištění, projednávání stavebních úprav
vedení operativně technické evidence
zřízení a provozování (elektřina, světlo, plyn, topení)
Realizace záměru
Zřídit a provozovat
Nákup a pořizování investic a provozních technologií a vybavení - s čím a jak
Zabezpečení technického chodu provozovny
Technický stav strojích zařízení a technologických vybavení (opravy, údržby)
Technický stav budov a technických rozvodů a sítí (revize rozvodů, opravy a údržba instalací)
Technický stav inventáře a vybavení (modernizace, opravy a doplňování inventáře a vybavení)
3. Základní principy a postupy při výstavbě nebo rekonstrukci hotelu a restauračního provozu
Základní principy výstavby
Soulad s územním plánem ¨
Ekologická studie - vliv na ŽP-soulad s ŽP
Soulad se zákony a závaznými předpisy
Soulad s požadavky památkových úřadů a hlavního architekta lokality
Soulad s ostatními regulativy dané stavebními úřady
Klíčová slova:
kompetence
princípy
povinosti
restaurace
hotel
Obsah:
- 1. Charakteristika technického úseku hotelu a postavení úseku ve vztahu k celému provozu hotelu
2. Poslání a hlavní úkoly technického úseku, specifikace činností technického úseku, jeho kompetence a odpovědnosti
3. Základní principy a postupy při výstavbě nebo rekonstrukci hotelu a restauračního provozu
4. Základní členění projektové dokumentace, její účely,postupy při vyřizování realizace stavby
........
30. Klimatizační a vzduchotechnické systémy v hotelovém provozu, jejich umístění, vliv na okolí a životní prostředí
31. Vybavení provozů chladící technikou, regulace a řízení systému dle sortimentní struktury ve skladech, stavební materiály požívané k udržování požadovaných teplot ve skladech, přípravnách a provozech
32. Skladování a přeprava stravy a polotovarů, technické prostředky pro přepravu a regeneraci
33. Dispozice kuchyňských provozů - typy ustavení,technologie přípravy a výdeje,technické parametry zařízení ve vztahu k objemu výroby pokrmů a časového snímku přípravy, pomocné technické prostředky v kuchyních - příruční stroje zařízení, stroje a zařízení pro přípravu pokrmů v kuchyni
34. Zákonné předpisy pro provoz a skladování potravin,aplikace a způsoby dodržování norem, hygienické požadavky na provoz skladů , přípraven a kuchyní.